Merhaba Medium’da ilk yazımı bir seri olarak düşündüğüm Cisco Packet Tracer’la başlayacağım. Cisco Packet Tracer (CPT)’ın ne olduğunu, kullanım amacını ve nasıl indirildiğini anlatacağım.
Gelelim ilk başlığımız olan Cisco Packet Tracer (CPT) nedir sorusuna..
Cisco Packet Tracer (CPT), Cisco tarafından geliştirilen kompleks networkler kurarak network bilginizi geliştirebileceğiniz güçlü bir ağ simülatör programıdır ve ücretsizdir. Router, Switch, Server, Pc, Laptop gibi daha bir çok aygıt desteği sağlamaktadır.
Peki bu programı kimler kullanabilir ve kullanım amacı nedir ?
Bu simülatör programını daha çok Cisco sınavlarına hazırlananlar ve network alanında kendisini geliştirmek isteyen herkes kullanabilir. Şöyle de diyebiliriz, kendinizi sistem ve network alanında geliştirmek istiyorsanız, bu ağ simülatör programı ile başlayabilirsiniz.
Bu yazılımın kullanım amacı ise Cisco Certified Network Associate (CCNA) veya Cisco Certified Network Professional (CCNP) sınavlarına hazırlanmaktır.
Cisco Packet Tracer nasıl indirilir/kurulur ?
Packet Tracer’ın Windows, Linux ve macOS sistemlere kurulumu oldukça kolaydır. Ben sizlere Windows 10 üzerinden Cisco Packet Tracer’ın 8.2 kurulumunu göstereceğim ama diğer 2 sistemde de aynı yolu izleyerek kurulumu yapabilirsiniz.
Adım 1
Cisco Packet Tracer yazılımını, resmi websitesi olan Netacad’te yeni bir hesap oluşturarak indirebilir ya da internet üzerindeki başka kaynaklardan da indirebilirsiniz. Benim önerim resmi websitesinden indirmeniz olacaktır. İster Windows ister macOS ister Linux sistemlerinden birini kullanın hepsinde ortak olarak yapmanız gereken Netacad websitesinde hesap açma işlemeni olacaktır.
Netacad websitesine üye olduktan sonra hesabınıza giriş yapmak için LOGIN seçeneğine tıklayın ve kayıt aşamasında kullandığınız email adresinizi ve parolanızı girin.
Adım 2
Oturum açtıktan sonra Resources / Download Packet Tracer’e tıklayınız ve sayfada aşağıya doğru ininiz. Windows Desktop Version 8.2.0 English altında yer alan 64 Bit Download’a tıklayarak indirme işlemini başlatınız. Ben Windows 10 64 Bit üzerinden kurulum yapacağım için 64 Bit versiyonunu indirdim. Siz kullandığınız işletim sistemine göre uyumlu yazılımını indirebilirsiniz.
Adım 3
İndirme işleme tamamdıktan sonra masa üstümüzde bulunan Packet Tracer.exe setup dosyası üzerinde sağ tık yapınız ve açılan pencerede Yönetici Olarak Çalıştır seçeneğine tıklayınız. Daha sonra bilgisarınızda değişiklik yapmasına izin veriyor musunuz ? yazısına evet diyiniz.
Adım 4
Karşımıza Packet Tracer lisans anlaşması penceresi çıkacak, lisansı kabul etmek için I accept the agreement / Anlaşmayı kabul ediyorum seçeneğini işaretleyip Next/İleri butanona tıklayınız.
Adım 5
Bir sonraki adım olarak karşımıza Select Destination Location / Hedef Lokasyonu Seç penceresi çıkacaktır. Burada kurulum yapmak istediğiniz konumu Browse butonuna tıklayarak değiştirebilirsiniz. Ya da direkt varsayılan konuma kurulum yapmak isterseniz sadece Next butonuna tıklamanız yeterli olacak.
Adım 6
Bir sonraki durağımız ise Select Start Menu Folder / Başlat Menüsü Klasörü Seçme penceresini göreceksiniz. Bu pencerenin anlamı adından da anlayacağınız üzere kurulum sonrası başlat menüsü için klasörün adını değiştirebilirsiniz.
Burada varsayılan seçeneği bırakınız ve Next diyerek kuruluma devam ediniz.
Adım 7
Geldik Select Additional Tasks / Ek Görevler Seç penceresine. Bu pencerede bilgisayarınızda CPT için masaüstü kısayolu ve hızlı başlat kısayolu oluşturabilirsiniz. Ya da direkt bir masaüstü kısayolu oluşturarak kuruluma devam edebilirsiniz.
Adım 8
Artık Ready to Install / Kuruluma Hazır pencerisindeyiz. Burada CPT yüklemek için gerekli olan konfigürasyonları inceleyebilirsiniz. Eğer bir önceki adımlara geri dönmek isterseniz Back butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
Install / Kur butonuna tıklayarak dosyaları kopyalamayı başlatınız.
Adım 9
Cisco Packet Tracer indirme işleminin sonuna gelmiş bulunmaktayız artık simülatörü çalıştırmak için Finish / Bitir butonuna tıklayanız.
Adım 10
Masaüstümüzde bulunan CPT kısayoluna tıkladıktan sonra karşımıza bu ekran çıkacaktır. Bu ekran bizlere, simülasyonu kullanmak istiyorsanız Networking Academy’de oturum açmalısınız diyor. Her seferinde oturum açmak istemiyorsanız Keep me logged in (for 3 months) seçeneğini aktif edebilirsiniz.
Tekrar hesap bilgilerinizi yazınız ve oturum açınız.
Ve karşınızda Cisco Packet Tracer
Artık çalışma alanına Router, Switch, Server, Pc, Laptop gibi aygıtları sürükleyip yeni topolojiler oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Sistem gereksinimleri;
> Microsoft Windows 8.1, 10, 11 (32 bit)
> X86 uyumlu CPU
> 1.4 GB boş disk alanı
2. Cisco Packet Tracer 8.2.0 (64 bit)
> Cisco Packet Tracer 8.1,10,11 (64 bit)
> amd64(x84–64) işlemci
> 4 GB RAM
> 1.4 GB boş disk alanı